T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / YENİŞEHİR - Diyarbakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

İnşaat Teknolojisi Alanı

DATEM İNŞAAT

 

 

 

Günümüzde inşaat teknolojileri alanında, değişen dünyada ve gelişen müşteri istekleri doğrultusunda çok hızlı bir değişim içine girmiştir. Çok değişik, yeni teknolojiler bu değişimin ve gelişimin içinde yerlerini almışlardır. Bunları işleyebilmek, müşteri memnuniyetini sağlayabilmek ve beraberinde de kaynakları hesaplı harcayabilmek için nitelikli ve eğitimli insanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Zamanın değerli, kaynakların çok önemli olduğu günümüzde eğitilmiş insan gücü, göz ardı edilemeyecek kadar önem taşımaktadır.

 


İnşaat teknolojileri alanında, iç mekânların estetik ve teknik yönleri ile tasarımı, bu mekânlarda kullanılacak dekorasyon malzemeleri ile, yüzey kaplama malzemeleri ile ilgili. yaşam mekanlarımızın daha kullanışlı ve modern bir şekilde olması için gerekli bilgi ve beceriye, teknik beceriye sahip yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır. Bunun yanında iç mekânlarda uygulanacak duvar, tavan ve yer kaplamalarının yapım şekilleri ile ilgili teorik ve pratik bilgiler verilmektedir. Üretim aşamasında kullanılan makinelerin özellikleri, çalışma yöntemleri, güvenlik kuralları, kalıpla yapılan işlemler, el aletleri ve her türlü gerecin tanıtımı yapılmaktadır. İşyeri organizasyonu ve iş etüdü ile ilgili pratik bilgiler verilerek bağımsız işyeri yönetebilme yeterliliklerinin kazandırılması hedeflenmektedir.

.

İnşaat Teknolojisi alanındaki eğitim; günün müşteri isteklerine cevap verebilecek, kaynakları ve zamanı verimli kullanabilen, kendini mesleki gelişimlerin gerisinde bırakmayacak nitelikli insan gücünü yetiştirmek için gelişen eğitim teknolojilerini ve metotlarını kullanarak faaliyetini sürdürmektedir. Günümüzde meslekler, kendi alt şubelerini oluşturup bunları adeta birer bağımsız meslek gibi ortaya koymaktadırlar. Bu değişimden Mobilya ve iç mekan tasarımı alanı da etkilenmiş ve kendi alt dallarını oluşturmuştur. Mobilya ve iç mekan tasarımı alanında çalışacak orta kademe teknik insan gücü, yukarıda belirtilen mesleki yeteneklerin ve yeterliklerinin yanı sıra diğer meslek alanındaki ve üretimdeki diğer kişilerle sürekli bir iletişim hâlindedirler ve grup çalışmasına yatkın kişiler olarak yetiştirilmesi hedeflenmektedir Mobilya ve iç mekan tasarımı alanı işlevsel değerleri ile mekânların kullanışlığını sağlayan, estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam haline gelmesini sağlar. Bu alanda sanatı ve tekniği birleştiren ürünler ortaya çıkmaktadır.

 


Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Sektör, ülkemizde çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bir görünümdedir. Son yıllarda büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmıştır. Yaşam alanlarının hızla gelişmesinde, işyerlerinin rekabet edebilmesinde inşaat teknolojileri alanının önemli yeri vardır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin turizmde  giderek artan ihtiyaçları karşılamada inşaatın sektörü önemli yer almaktadır.. Bu alanın sağladığı istihdam olanakları, mevcut ve potansiyel olarak sahip olduğu katma değer yaratma gücüyle, ülkemizin önemli faaliyet sektörlerinden birisidir. Müşteri ilişkileri, ürün bilgisi, uluslararası ticaret, iş organizasyonu, tasarım, lojistik, danışmanlık, pazarlama ve bilgi/iletişim sistemleri konusunda kişilerin sahip olması gereken mesleki gereklilikler artmakta ve bu gereklilikler ürün ağırlıklı sistemlerden hizmet ağırlıklı sistemlere doğru bir kayma eğilimi göstermektedir. 
Program geliştirme sürecinin her aşamasında, İş Kur, esnaf ve sanatkâr odaları, meslek eğitim kurumları, üniversiteler, alanda faaliyet gösteren sektörler vb. kurumlarla işbirliği yapılmıştır. Bu kuruluşların eğitim sorumluları ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş ve katkıları sağlanmıştır.
Böylelikle sektör beklentileri programa yansıtılmıştır. Bu doğrultuda inşaat teknolojileri alanı ve altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan program hazırlamak hedeflenmiştir.

 

 

 

 Büyümeyi hedefleyen bütün ekonomik yapıların lokomotifi olan inşaat sektörüne ilimiz bünyesinde D.Bakır Anadolu Tek. Ve Ende. M. Lisesi İnşaat Teknolojileri bölümü olarak aşağıda sıralanan dört dalda hizmet vermekteyiz.

 

 

 

DALLAR

 

1-Yapı İç Mekân Dekorasyon

 

2-Yapı Yalıtım

 

3-Mimari Proje Çizim

 

4-Ahşap-Kâgir Restorasyon

 

 

Yapı İç Mekân Dekorasyon Konu:

 

1-Alçı Kartonpiyer ve Dökme Tavan

 

2-Alçı Kartonpiyere Hazırlık

 

3-Alçı Levha ile Bölme Duvar

 

4--Alçı Levha ile Kaplama

 

5-Alçı Sıva

 

6-Cam ve Panel Duvar

 

7-Çelik Yapıda Açı Levha ile Kaplama

 

8-Şömine ve Barbekü

 

9-Ters Kalıp

 

 

Yapıda Yalıtım Konu:

 

1-Çatılarda Isı Yalıtımı

 

2-Çatılarda Su Yalıtımı

 

3-Depo-Havuz ve Tünellerde su Yalıtımı

 

4-Döşeme ve Duvarlarda Isı Yalıtımı

 

5-İş İskelesi

 

6-Ses Yalıtımı

 

7-Tesisat Yalıtımı

 

8-Tesviye Betonu ve Şap

 

9-Yalıtım Hazırlık

 

10-Yangın Yalıtımı

 

 

 

 

 

Mimari Proje Çiz. Konu:

 

1-Asma Ve Teras Kat Planı Çizimi.

 

2-Bina Etüttü

 

3-Bina Ön ve Arka Cephe görünüş Çizimleri

 

4-Bina x-Yönü Kesit Çizimi

 

5- Bina y-y Yönü Kesit Çizimi

 

6-Bina Yan Cephe Görünüş Çizimleri

 

7-Çatı Planı ve Detay Çizimleri

 

8-Çizgisel ve Kotlu Ölçülendirme

 

9-Dış Merdiven ve Detay Çizimleri

 

10-İç Merdiven Çizimleri

 

11-Normal ve Bodrum Kat Planı Çizimleri

 

12-Bilgisayarla Bodrum Kat Planı Çiz.

 

13-Bilgisayarla Çatı Çiz.

 

14-Bilg. Kapı ve Pencere Çiz.

 

15-Bilgi. Kesit Çiz.

 

16-Bilgi. Merdiven Çiz.

 

17-Bilgi. Normal Kat Planı Çiz.

 

18-Bilgi. Zemin Kat Planı Çiz.

 

19-Bilgi. Üç Boyutlu Çiz.

 

 

 

 

 

 

 

Ahşap- Kâgir Restorasyon Konu:

 

1-Ahşap Eskitme

 

2-Ahşap Oyma

 

3-Ahşap Sütün ve Boyalar

 

4-Dekupe Oyma

 

5-Horasan Harcı ve Mala kari

 

6-Kâgir Eserlerin Onarımı ve Korunması

 

7-Kâgir Yüzey Temizleme

 

8-Taş Oyma

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.02.2018 - Güncelleme: 13.11.2023 13:29 - Görüntülenme: 1376
  Beğen | 15  kişi beğendi

Etiketler :
DATEM İNŞAAT,