Bilişim Teknolojileri Alanı
Bilişim Teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle bilişim teknolojileri sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmaktadır.
Bilişim Teknolojileri Alanının Dalları:
Mezunların İstihdam Alanları:
İnsanlar, beyin güçlerine yardımcı olması amacıyla teknolojik aletler geliştirmiş ve kullanmışlardır. Bilgisayarın tarihçesi, Milattan Önce 3000 yılında Çin'de kullanılan Abaküs'e( Boncuklu işlem Tahtası) dayanmaktadır. Bugünkü bilgisayarların atası kabul edilen Mark-I 1944 yılında geliştirilmiş ve çok basit işlemlerde kullanılmıştır. Bu bilgisayar 30 ton ağırlığında ve 18000 lambadan oluşuyordu. Bilgisayarların çalıştırılmasında sırasıyla Vakum Tüpleri, Transistörler ve Elektronik devreler kullanılmıştır.
Günümüzde bilgisayarlar çok amaçlı kullanılabilmekte ve beyin gücüne dayalı işlemlerin tümü bilgisayarlarla yapılabilmektedir. Bilgisayar teknolojisi 1980 yılından sonra çık hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Bilgisayarların boyutları küçüldü, hızları, hafızaları ve depolama birimleri arttı, fiyatları düştü, her amaca göre programlar geliştirildi. Bu gelişmelerle birlikte günümüzde bilgisayarların kullanılmadığı, girmediği alan yok denecek kadar azdır.
Bilgiye dayalı toplumlar bilgi toplumlarıdır. Nasıl ki sanayi toplumunda ekonomi sanayiye bağlı ise, bilgi toplumunda da ekonomi bilgiye dayalıdır. Bilgi toplumunda, üretim ve ekonomi açısından merkezi mevki bilişim teknolojilerinindir.
Bugün dünyanın her yanına kolayca ulaşımı sağlayan gelişmiş bilişim teknolojileri, bilgiye ulaşımı, bilginin el değiştirilmesini, alınıp satılmasını kolaylaştırmaktadır.
• Alanımızda okuyan öğrenciler isterlerse henüz lisede iken para kazanmaya başlayabilirler. İlimizde bulunan iş yerlerine, küçük işletmelere ve kişilere özel web siteleri yapabilirler.
• Kendi işlerini kurabilirler. Okulumuzda Bilişim Teknolojileri Alanını başarıyla bitirdikten sonra İşyeri Açma Belgesi verilmektedir. Bu belge ile Bilişim Alanında çeşitli işletmeler (internet kafe, Bilgisayar bakım, onarım ve satışı gibi) açabilmektedir.
• Kullanıcı arayüzüne sahip uygulama ve veritabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.
• Bankaların, şirketlerin, kamu kurum ve kuruluşların BİLGİ İŞLEM MERKEZLERİNDE ve YAZILIM ALANLARINDA iş bulabilirler.
• Memur alımı için yapılan KPSS sınavında belli bir puanı aldıktan sonra Kamu Kuruluşlarında ve özel iş yerlerinde en çok işe alınacak elaman Bilişim Teknolojileri Alanından mezun olan öğrencilerden alınmaktadır.
Endüstri Meslek Lisesi Öğrencilerimizden 3308 Sayılı yasa gereği işletmede eğitim alan 12. Sınıf öğrencilerimiz bulundukları iş yerlerinde çevre okulları arasında aranılan öğrenciler olmaktadır. Bu öğrencilerimiz 12. sınıfta 2 gün okulda, 3 günde işletmede eğitim görmektedirler.
Atölye İmkânlarımız:
Alanımızda 4 atölyede 70 adet bilgisayar mevcuttur. Derslerimizin tümü atölyelerde uygulamalı olarak işlenerek gerekli bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır.
Mezuniyet Sonrası Üniversiteye Gitmeyen Öğrenciler İçin İş olanakları:
Okulumuzdan mezun olan Bilişim Teknolojileri bölümü öğrencilerimizin; yazılım, donanım, network, web gibi konularda temel alt yapısı teorik ve uygulamalı olarak oluştuğundan, gelişmeye ve geliştirilmeye açık olduklarından piyasada çok rahat iş imkanı bulabilmektedirler.
Yüksekokul veya Üniversitelerden Mezun Olacak Öğrencilerin Ünvanları, Çalıştıkları Alanlar ve İş İmkânları
Bilişim Teknolojileri Bölümü öğrencilerimizin kendi alanlarındaki meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş hakkı vardır. Biga Kız Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri alanından mezun olan öğrencilerimiz "Teknisyen" ünvanını, kendi alanında bir meslek yüksek okulunda önlisans programını tamamladıktan sonra ise "Tekniker" ünvanını alabilmektedir.
Öğrencilerimiz kendi alanlarında ek puan verilen bir lisans programını bitirirlerse "Teknik Öğretmen" ünvanını alırlar.
Öğrencilerimiz liseyi ya da meslek yüksek okulunu bitirdikten sonra bilgisayar ve bilişim sektöründe ara eleman olarak çalışabilir, eğitim ya da teknik eğitim fakültelerini bitirdikten sonra da Bilgisayar Öğretmeni olabilir, kamu veya özel sektörde çalışabilirler
İşin Maddi İmkânları
Bilgisayar sektörü her zaman genişlemeye açık teknolojik bir yapı olduğundan; yazılım, donanım, internet, web dizaynı, network sistemleri vs. dallarda uzmanlaştıktan sonra yeterli maddi imkanı elde edebilir.
Belgelendirme
Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.
Eğitim Süresi
Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan itibaren 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Bilişim Teknolojileri alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.
İş Birliği Yapılacak Kurum ve Kuruluşlar
Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, bilişim sektöründe yer alan firmalar, meslek odaları ve meslek elemanları ile işbirliği yapılarak yönlendirilir.
Öğrenci Kazanımları
Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;
1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Bilişim Teknolojisi alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği isleri yapabilecektir.
4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.
Eğitim Öğretim Faaliyetleri
Bilişim Teknolojileri alanı haftalık ders çizelgesinde yer alan dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içeriğindeki eğitim-öğretim uygulamaları yapılır.
Yatay ve Dikey Geçişler
Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim
1. Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.
Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Bilişim Teknolojileri alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakin programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.