T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / YENİŞEHİR - Diyarbakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı

Günümüzde Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanında üretim anlayışı, değişen dünyada ve gelişen müşteri istekleri doğrultusunda çok hızlı bir değişim içine girmiştir. Çok değişik ham ve mamul maddeler, yeni teknolojiler bu değişimin ve gelişimin içinde yerlerini almışlardır. Bunları işleyebilmek, müşteri memnuniyetini sağlayabilmek ve beraberinde de kaynakları hesaplı harcayabilmek için nitelikli ve eğitimli insanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Zamanın değerli, kaynakların çok önemli olduğu günümüzde eğitilmiş insan gücü, göz ardı edilemeyecek kadar önem taşımaktadır.


Mobilya ve İç Mekan Tasarımı bölümünde, iç mekânların estetik ve teknik yönleri ile tasarımı, bu mekânlarda kullanılacak mobilyaların çizimi, üretim teknikleri, vernik, boya, döşeme gibi tamamlayıcı işlemleri ile ilgili yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır. Bunun yanında iç mekânlarda uygulanacak duvar, tavan ve yer kaplamalarının yapım şekilleri ile ilgili teorik ve pratik bilgiler verilmektedir. Üretim aşamasında kullanılan makinelerin özellikleri,çalışma yöntemleri, güvenlik kuralları, kalıpla yapılan işlemler, el aletleri ve her türlü gerecin tanıtımı yapılmaktadır.İç mekân tasarımında önemli faktörler olan aydınlatma, ısıtma, havalandırma, yalıtım konuları ile ilgili çözümler öğretilmektedir..Konutların bölümleri olan antre, mutfak, banyo, çocuk odası, yatak odası, genç odası, çalışma odası, salon vb. birimlerde kullanılan mobilyaların tasarımı ve uygulamaları öğretilmektedir. İşyerlerinde işin niteliğine göre gerekli düzenlemeler ve eşyaların tasarımı çalışmaları yapılmaktadır. İşyeri organizasyonu ve iş etüdü ile ilgili pratik bilgiler verilerek bağımsız işyeri yönetebilme yeterliliklerinin kazandırılması hedeflenmektedir.
Döner sermaye çalışmalarında her türlü okul donanım eşyaları ve talebe göre çok farklı uygulamalar yapılmaktadır


MEGEP kapsamında Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanı altında İç Mekan ve Mobilya Teknolojisi, mobilya döşeme imalatı ahşap üst yüzey, ahşap süsleme, ahşap iskelet imalatı, ahşap doğrama imalatı dallarında öğretim programı hazırlanmıştır. Mobilya ve iç mekan tasarımı alanı programı, sektör ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmış geniş kapsamlı bir programdır. MEGEP kapsamında Mobilya ve iç mekan tasarımı alanı programının hazırlanmasında, Millî Eğitim Bakanlığında görevli uzman ve alan öğretmenleri, sektör temsilcileri, üniversitelerden alan uzmanları ve meslek elamanları ile iş birliği içinde çalışılmıştır.Ülkemizde son yıllarda yapılan bütün çalışmalarda Türk ekonomisinin uluslararası rekabet gücünün artırılması ve Avrupa Birliği ile bütünleşme hedeflenmiştir. Günümüzde yaşanan hızlı küreselleşme süreci, giderek artan teknolojik yenilikler ve uluslararası pazarlardan pay kapma yarışı, ülkelerin insan kaynaklarını geliştirmeye yönelmesine neden olmuştur Mobilya ve iç mekan tasarımı , sağladığı istihdam imkânı, üretim sürecinde yarattığı katma değer ve uluslararası ticaretteki ağırlığı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecinde önemli rol oynayan bir sanayi dalı olmuştur.


Mobilya ve iç mekan tasarımı alanındaki eğitim; günün müşteri isteklerine cevap verebilecek, kaynakları ve zamanı verimli kullanabilen, kendini mesleki gelişimlerin gerisinde bırakmayacak nitelikli insan gücünü yetiştirmek için gelişen eğitim teknolojilerini ve metotlarını kullanarak faaliyetini sürdürmektedir. Günümüzde meslekler, kendi alt şubelerini oluşturup bunları adeta birer bağımsız meslek gibi ortaya koymaktadırlar. Bu değişimden Mobilya ve iç mekan tasarımı alanı da etkilenmiş ve kendi alt dallarını oluşturmuştur. Mobilya ve iç mekan tasarımı alanında çalışacak orta kademe teknik insan gücü, yukarıda belirtilen mesleki yeteneklerin ve yeterliklerinin yanı sıra diğer meslek alanındaki ve üretimdeki diğer kişilerle sürekli bir iletişim hâlindedirler ve grup çalışmasına yatkın kişiler olarak yetiştirilmesi hedeflenmektedir Mobilya ve iç mekan tasarımı alanı işlevsel değerleri ile mekânların kullanışlığını sağlayan, estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam haline gelmesini sağlar. Bu alanda sanatı ve tekniği birleştiren ürünler ortaya çıkmaktadır.


Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Sektör, ülkemizde çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bir görünümdedir. Son yıllarda büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmıştır. Yaşam alanlarının hızla gelişmesinde, işyerlerinin rekabet edebilmesinde Mobilya ve iç mekan tasarımı alanının önemli yeri vardır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin turizm, balıkçılık ve taşımacılık alanlarında giderek artan ihtiyaçları karşılamada ahşap tekne yapımı önemli katkılar sağlamaktadır. Bu alanın sağladığı istihdam olanakları, mevcut ve potansiyel olarak sahip olduğu katma değer yaratma gücüyle, ülkemizin önemli faaliyet sektörlerinden birisidir. Müşteri ilişkileri, ürün bilgisi, uluslararası ticaret, iş organizasyonu, tasarım, lojistik, danışmanlık, pazarlama ve bilgi/iletişim sistemleri konusunda kişilerin sahip olması gereken mesleki gereklilikler artmakta ve bu gereklilikler ürün ağırlıklı sistemlerden hizmet ağırlıklı sistemlere doğru bir kayma eğilimi göstermektedir. MEGEP kapsamında Mobilya ve iç mekan tasarımı alanı programında hazırlanan;
1. İç Mekan ve Mobilya Teknolojisi
2. Mobilya Döşeme,
3. Ahşap Üst Yüzey,
4. Ahşap Süsleme,
5. Ahşap İskelet İmalatı,
6. Ahşap Doğrama,
dalları yer almaktadır.


Program geliştirme sürecinin her aşamasında, İş Kur, esnaf ve sanatkâr odaları, meslek eğitim kurumları, üniversiteler, alanda faaliyet gösteren sektörler vb. kurumlarla işbirliği yapılmıştır. Bu kuruluşların eğitim sorumluları ve çeşitli meslek elemanları ile iletişim kurulmuş ve katkıları sağlanmıştır.
Böylelikle sektör beklentileri programa yansıtılmıştır. Bu doğrultuda Mobilya ve iç mekan tasarımı alanı ve altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan program hazırlamak hedeflenmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.02.2018 - Güncelleme: 13.11.2023 13:33 - Görüntülenme: 1151
  Beğen | 4  kişi beğendi