T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / YENİŞEHİR - Diyarbakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Makine Tasarım Teknolojisi Alanı

MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI 
Alanımız talaşlı üretim ve makine imalatı konusunda eğitim-öğretim vermektedir. Değişik makineler kullanılarak veya el aletleri ile metaller üzerinden talaş kaldırarak o metali istenilen ölçü ve şekillere getirerek kullanılabilir olması sağlanır. 
Alanımızda birbirinden bağımsız iki atölyemiz mevcuttur. El tesviyeciliği atölyesinde öğrencilerimiz el aletlerini kullanarak metallere şekil vermeyi öğrenirler. Makine atölyesinde 10 adet faal durumda çalışabilir torna tezgâhı.1 Adet Eğitim amaçlı CNC torna tezgahı, 4 adet freze tezgâhı Bu tezgâhların yanında iki atölyede 2 adet sütunlu matkap tezgâhı, 1 adet vargel tezgâhı, hidrolik testere, eksantrik Pres, düzlem yüzey taşlama, silindirik yüzey taşlama ve alet bileme tezgâhları çalışabilir durumda mevcuttur. 
Öğretmen kadromuz, işini iyi bilen ve uygulayan iyi eğitimli elemanlardan kurulmuştur. Bölümümüzde bir Alan şefi, bir atölye şefi, yedi atölye öğretmeni olmak üzere dokuz öğretim kadrosu bulunmaktadır. 
Makinecilik; Metallerin el aletleri ve makine ile talaş kaldırarak ya da üretim metotlarıyla işlediği, şekillendirilip kullanılır hale getirildiği bir meslek alanıdır. Bölümümüzde onuncu sınıf birinci dönemde el tesviyeciliği ile başlayan atölye çalışmaları ikinci dönem ve üst sınıflarda makine çalışmalarına geçer. Makineler torna, freze, vargel, matkap, taşlama, pres ve bazı özel amaçlı tezgahlardan oluşur. 
Bu mesleği öğrenen kişiler, derslerde teorik olarak öğrendikleri bilgileri atölyelerde uygulayarak çeşitli makine parçalarını, el aletlerini imal ve montaj ederek çeşitli makinelerin bakım ve onarımlarını yaparak bilgi ve beceri kazanırlar. Bu kişiler çeşitli makinelerin yapıldığı işyerlerinde çalışabilecekleri gibi bu alanda iş yeri sahibi olabilirler. 
Makinecilikte; alet, makine ve takımların kullanılması, teknolojik kurallara uygun çalışmayı gerektirir. Makine İmalatçısı, yaptığı işten iyi sonuç alabilmesi için, mesleği ile ilgili ölçü ve kontrol aletlerini tanımalı, doğru olarak kullanmalı ve bakımını yapmasını bilmelidir. Aynı zamanda iyi malzeme bilgisine sahip olmalı, malzemelerin özelliklerini, üzerinde yapılacak işlemleri, malzeme seçiminde dikkat edeceği hususları bilmelidir. Makine imalatçısı, mesleği ile ilgili imalat yöntemlerini uygulamakta, işlem sırasını belirlemekte, iş kalıplarını tasarlamakta ve özel aletleri kullanmada geniş bilgiye sahip olması gerekir. 
Makineci, çok iyi teknik resim bilgisine sahip olmalı, iş parçasını imalat resmindeki ölçü ve toleranslar dâhilinde işleyebilmelidir. Çalıştığı atölyede bulunan tezgâhları tanımalı, gerektiğinde onarımını yapabilmelidir. Mesleğinde başarılı olabilmesi için; tertipli ve düzenli çalışması, güvenli çalışma alışkanlıkları kazanması, iş disiplini ve meslek ahlakına sahip olması gerekir. 
Günümüz teknolojisinde, el aletlerinin ve makinelerinin kullanılmadığı endüstriyel işyerleri düşünülemez. Dolayısıyla, hızla ilerleyen teknolojik gelişmelerin yanında, tüm sanayi kollarında görev ve sorumluluk alacak tesviyecilere, her zaman ihtiyaç vardır. Kendisini teknolojik gelişmelere paralel olarak geliştiren tesviyeciler, büyük işletmelerde, önemli görevler alarak, ekonomik sorunlarını rahatlıkla çözmüşler ve ileriye daha bir umutla bakabilmişlerdir.

MAKİNECİ 
GÖREVLER

• Klasik ve bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını çalıştırarak kullanabilir.
• Makine parçalarını işleyebilen makinelerin her türlü ayar ve kontrollerini, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapabilir.
• Bir işe göre ayarlanmış, çeşitli tipte torna, freze, planya, matkap, rektifiye, testere ve birden çok işlem yapan otomatik tezgâhı çalıştırır ve kullanır, 
• Her türlü kalıp, makine, takım veya aparat parçalarını teknik resmine uygun olarak markalar, keser, 
• İnce tesviye, delme, raybalama, diş çekme işlemlerini yapar, 
• Tezgâhlarda işlenerek gelen parçaların esas ölçüleri içinde tesviyesini yapar ve parçaların birbirlerine uyup uymadığını kontrol eder, 
• Uyumsuz parçaların tekrar tesviyesini yapar ve son şekle getirerek monte eder, 
• Çalışılan yerin ve kullanılan araç-gereçlerin günlük bakım ve temizliğini yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Eğe, rayba, kılavuz, raspa, keski, mengene, "v" yatağı, kumpas, mikrometre, gönye, cetvel, pergel, metre, mihengir, pleyt, çekiç, testere gibi kesme, ölçme ve kontrol aletleri; torna, freze, taşlama, pres, vargel, planya gibi üretim tezgahları ve donanımları.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Makine teknolojisi elemanı olmak isteyenler, duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, titiz, yaratıcı, mesleği ile ilgili teknolojik yenilikleri takip ederek mesleğinde kullanabilen, üç boyutlu düşünen, temel matematik, fizik, malzeme ve işleme bilgisine sahip, sabırlı, estetik görüşlü, ekip çalışmasına yatkın, kendisi ve çevresi ile barışık, kişilik özellikleri gelişmiş, çevreye duyarlı kişiler olmalıdır. 
• Makineci olmak isteyenlerin; 
• Göz-el ve ayaklarını eşgüdümle kullanabilme, 
• Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, 
• El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilme yeteneğine sahip, 
• Malzeme ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, 
• Başkaları ile işbirliği halinde çalışabilen, 
• Nispeten bedence güçlü 
Kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Makine imalatçılarının çalıştıkları yerler özellikle, faaliyet alanı talaşlı imalat olan, makine ve çeşitli parçaların üretildiği, bakım ve onarımlarının yapıldığı özel ve kamu kuruluşlarına ait işletme, fabrika, atölye ve bakım-onarım istasyonları gibi iş piyasasının çeşitli dallarıdır. 
Makinecilik eğitiminden sonra, bu alanda çalışmak isteyenlerin iş bulma olanakları oldukça fazladır.

 


MESLEKTE İLERLEME

Makine Teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler, öncelikle kendi Meslekî ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksek okulları ile açık öğretim ön lisans (2 yıllık) programlarına sınavsız geçiş için başvurabilir ve gerekli koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. 
•Makine Resim-Konstrüksiyon,
• Makine,
• Endüstriyel Kalıpçılık,
• Hasat Sonrası Teknolojisi,
• Makineyağları ve Yağlama Teknolojisi,
• Mekatronik, 
• Tarım Alet ve Makineleri,
• Otomotiv,
• Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği,
• Sondajcılık,
• Metalürji Malzeme,
• Gemi Makineleri,
• Metalografi ve Malzeme Muayenesi,
• Termik Santral Makineleri,
• Termik Santrallerde Enerji Üretimi,
• Raylı Sistemler Makine Teknolojisi,

BENZER MESLEKLER:

Makine Modelciliği, Kalıpçılık, Tornacılık, Frezecilik, Vargelcilik ve Planyacılık, Taşlama ve Alet Bilemeciliği.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu gereğince işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30´undan az olmamak üzere ücret ödenmektedir. Meslek eğitimi sonrası Makineci olarak işe ilk başlanıldığında, asgari ücretin 1,5–2 katı kadar bir ücret alınabilmektedir. Bu ücrette, işletmenin yapısı ve büyüklüğüne göre değişiklik olabilmektedir. Zaman içerisinde deneyime bağlı olarak ücrette artış görülmektedir.


ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Teknolojinin gelişmesi insanın ve insanlığın yaşam kalitesini yükseltmek, insanın kendisine ve çevresine daha fazla zaman ayırmasını hedeflemiştir. Makineler, insanların hayatını kolaylaştıran, yaşam kalitesini yükselten en önemli unsurlardan biridir. Makine teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelidir. Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir, getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi durumundadır. Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kalifiye eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir. Ülkemiz, bulunduğu coğrafi bölgede makine teknolojisi alanında lider olmayı hedeflemiştir. Bugün birçok ülkeye ihracat ve teknoloji transferi yapmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.02.2018 - Güncelleme: 13.11.2023 13:33 - Görüntülenme: 1292
  Beğen | 1  kişi beğendi